Husapotek för kaninen

juni 23, 2019

En kanin kanske inte är ett så stort djur men visst kan den vara ett precis lika kärt husdjur som en hund eller en katt. När man skaffar en kanin är man oftast medveten om att den inte kommer att leva lika länge som till exempel en hund. Men man kan trots det göra allt för att kaninen ska ha det så bra som möjligt. Även om en kanin inte springer runt lika mycket som andra djur, och trots att den inte utsätts för så många faror kan den trots allt bli sjuk eller skadad. Då är det bra att ha ett litet husapotek för kaninen. På så sätt kan man behandla och sköta små sår hemma, och vid större skador kan man ge tillfällig hjälp tills kaninen kan komma till en veterinär. Men vad bör husapoteket egentligen innehålla?

Sårvård

Ibland kan det hända att kaninen får ett sår. Den kan ha slagit i något eller rivit sig. Då kan det vara bra att ha lite sårvårdsmaterial till hands. Ofta räcker det med att tvätta såret med sårtvätt men ibland kan man behöva lägga ett litet bandage. Det är sällan svårt. Det kan dock vara lite klurigt att hålla i kaninen och man kan behöva vara två. Om kaninens sår är djupt, om det inte vill sluta blöda eller om det är stort kan kaninen behöva vård av en veterinär. Såret kan behöva sys.

Rengöring för ögon, öron och liknande

I husapoteket kan det också vara bra att ha lite rengöring för kaninens ögon, nos och öron. Ibland kan kaninens ögon börja rinna och många gånger beror det på att den har fått skräp i ögat, eller att ögat helt enkelt är för torrt. För kaniner brukar Viscotears rekomenderas som första åtgärd. Det är en gel eller droppe som åter fuktar ögat och samtidigt hjälper till att få bort eventuell smuts.

Kaninens mediciner

Om kaninen ska få några mediciner regelbundet är det självklart att också ha dessa i husapoteket. Kaninen kan till exempel ha diabetes eller någon annan sjukdom som behöver behandlas. Man bör alltid ha lite mer medicin än bara för dagen hemma. Kanske händer något så man inte kan ta sig till ett apotek, eller så uppstår problem hos tillverkaren som gör att man inte kan få hem medicinen.

Råd och telefonnummer

I kaninens husapotek bör man också ha telefonnummer till sin veterinär och till den närmaste jourhavande veterinären. Det kan också vara bra att ha tips och råd samt information om hur man lägger om sår eller om hur man ska hantera olika skador. När olyckan väl är framme och man har panik kan det vara svårt att komma ihåg allt som behöver göras.