Ett kärvänligt och tacksamt husdjur

maj 19, 2019

Många barn börjar tidigt tjata på sina föräldrar om att de vill ha husdjur. Vem kan klandra dem? Ser man en liten kattunge eller en hundvalp så är det många av oss som känner som första respons att man skulle vilja ha en själv. Inget konstigt med det. Skillnaden mellan barn och förälder är att man som förälder ofta ser en lite större bild. Man förstår att det där lilla söta djuret behöver ett visst mått av omvårdnad och tillsyn. Man inser att djuret i fråga behöver uträtta sina behov och att någon behöver ta hand om detta.

Precis som att när man får ett barn så inser man att det inte bara handlar om en mysig baby shower och att allt är rosa och bomull när barnet väl kommer. Utan barnet ska tas om hand. Hur sött det än må vara så är det många gånger högst oglamouröst att ta hand om ett litet barn. Det luktar, det låter, det tar tid i anspråk.

Varje förälder vet dock att vid slutet av dagen är det fullständigt värt det. Att få förtroendet att få ta emot en egen liten individ, med helt unika egenskaper och talanger är något av det största som finns. Men det finns en vardag till det, ett arbete att göra. Samma sak när det gäller husdjur. Självklart kan man skaffa en sköldpadda eller en majsorm eller dylikt. De kräver inte så mycket. Men de ger heller inte någonting tillbaka.

Där är kaniner ett fantastiskt mellanting. Kaniner, frågar du. Vad får man ut av att ha en kanin? Mycket, om man investerar lite tid i dem. Lagom, om man investerar lite mindre tid. Kaniner är, förutom söta, också väldigt tillgivna. Man kan välja att ha dem inomhus. De kan då bli som en liten hund, som nyfiket följer dig vart du än går. Utan större insats kan man få dem att uträtta sina behov på låda. Man kan träna dem i agility och ha dem ute i koppel.

Om man önskar så kan man ha dem i utebur. De klarar sig alldeles utmärkt utomhus året om, i såväl värme som kyla. De klarar nästan kyla bättre än värme. Har man dem utomhus blir de oftast inte lika tama som om man har dem inomhus, då det inte blir naturligt att man ger dem lika mycket tid.

Till skillnad från en hund så är det inget problem att lämna en kanin över dagen. Någon enstaka gång kan de lämnas upp till ett dygn, i alla fall om man har minst två stycken, då de är flockdjur.

Så om du överväger att ge gensvar på ditt barns önskan om ett husdjur så är kanin ett alternativ att överväga. Som med alla husdjur är det du som vuxen som är ansvarig, både för att inhämta kunskap om skötsel samt att ta hand om djuret. Har man intresse för husdjur, men inte tiden som en hund kräver, så kan kanin vara ett mycket bra alternativ.