Kaniner

maj 8, 2019

Det kan vara svårt för folk att förstå vad kaniner egentligen är bra till. Om du bor på en plats som har vilda kaniner kan det hända att du hittar en kanin i din trädgård och det kan vara negativt om du odlar grönsaker i ett trädgårdsland men annars är det inga problem. Kaniner förökar sig något enormt så om du ska ha tama kaniner bör du ha dem åtskilda eller av samma kön för att undvika att få fler än du kan ta hand om. Kaniner har inspirerat oss människor i många år. Det märks inte minst i tv-serier och barnböcker.

Kaniner är ett samlingsnamn på ett antal arter som tillhör familjen harar. De är inte gnagare som många tror. När de lever i det vilda behöver de äta växter för att överleva men tama kaniner behöver endast torrfoder och kanske en morot då och då. Men de behöver egentligen äta det så kallade grovfodret som innefattar hö och gräs. Alla tamkaniner kommer från början från västra Europa och Afrika. De var väldigt eftertraktade här just under andra världskriget. De kunde hållas som sällskapsdjur och de kunde också ätas när människan behövde detta.

Det var ransonering under krigstiden och då behövde vi något som kunde ge oss näring. För att ha kaniner behöver vi bygga kaninburar och det gör vi av virke som exempelvis trä. Du kan välja att bygga en bur utomhus, men du kan också bygga en bur i ett förråd. Om du vill kan du bygga en större bur som gör det möjligt för kaninerna att springa av sig ordentligt. Det är helt upp till dig hur du vill bygga din kaninbur. I det vilda lever kaninen i kolonier under marken och förökar sig väldigt snabbt. Två kaniner kan lätt bli flera tusen och i det vilda finns det inget som heter kastrering, men det är ett alternativ om du har två tama kaniner och inte vill ha fler. Tamkaniner finns i flera olika sorter men de vanligaste sorterna är hermelinkaninen och vädurer.

Kaninerna har tagit sig in i populärkulturen och det finns många olika kända kaniner i filmer och serier. Några av dem är Lille Skutt i Bamse, Roger Rabbit i filmen Who Framed Roger Rabbit. Snurre Sprätt har funnits väldigt länge och han dök först upp i barnprogrammet Toony Looney. Där finns han fortfarande kvar i dag, både i tv-serien Baby Looney Toons och Looney Toons på kanalen Boomerang. En annan kanin som också är känd är Stampe i Bambi. Listan på kända påhittade kaniner kan göras lång, de finns i nästan alla barnprogram och sagor idag. Det är inte konstigt med tanke på att de är små och gulliga och barnen gillar dem.