Vart hittar man kaniner till salu?

juni 10, 2018

En len kanin är ett enkelt husdjur att ha och kräver inte lika mycket tid och omvårdnad som t.ex en hund. Av den anledningen är det ett vanligt husdjur, det är ofta det första egna husdjuret för yngre barn. Många föräldrar tycker att det är ett sätt att barn ska lära sig att ta ansvar för ett levande liv. Dock är det viktigt att föräldrarna står bakom beslutet då en del av huvudansvaret bör ligga på föräldrarna.

Vart hittar man kaniner till salu?

Det vanligaste stället där man inhandlar en kanin är ifrån en zoobutik. För att få sälja djur i en zoobutik krävs det att innehavaren har ett tillstånd ifrån Länsstyrelsen för att få sälja levande djur. Den som har butiken har då relevant utbildning inom kaniner och utbildningen ska även godkännas av Jordbruksverket. Det ansvaret innefattar även att man ska ha kunskap för att kunder som kommer in för att köpa en kanin ska kunna få information i butiken angående skötsel, burar, utfodring och annat. Kraven på utbildad personal har kommit för att kunna garantera att det finns en lägsta nivå på kompetensen gällande djurskydd. Det medför att det ökar förutsättningarna för att djuren i butiken sköts på bästa sätt och att man samtidigt har förmåga att föra rätt information vidare till sina kunder, allt för att en kanin ska få det så bra som möjligt.

Privata uppfödare

Det är en del zoobutiker som har fattat ett beslut att de inte vill sälja djur. De menar att de inte vill förvara kaniner i butiken och en aspekt är trenden med djurens rätt i samhället. Dessa djurbutiker brukar istället kunna stå till tjänst med en lista på privata smådjursuppfödare som de har skrivit kontrakt med för att försäkra sig om att de har rätt kunskap både för att föda upp och att ge rätt information till kaninköparen. En del privata kaninuppfödare går även att hitta på egen hand genom annonsmarknader som Blocket och liknande.

Uppfödare i kaninföreningar

Över nästan hela landet finns det även kaninuppfödare som säljer renrasiga kaniner. En del av dem har en godkänd och registrerad uppfödning. Det är ju viktigt att man känner förtroende för sin kaninuppfödare och om det är en särskild ras som man är intresserad av kan det vara en god idé att läsa på deras olika hemsidor vad de har för mål med sin avel och om de har krav på sina kaninköpare.

Omplaceringskaniner

Det är mycket vanligt att barn tröttnar på sin kanin och ansvaret som det innefattar. Därför finns det en stor andrahandsmarknad av kaniner där man ofta får både bur och foder på köpet om man tar emot kaninen. Du hittar ofta annonser i dagspressen, i olika grupper på Facebook eller i särskilda forum på nätet som t.ex Kanin i focus där man både kan läsa en hel del om kaniner och hitta annonser både på ungar och på vuxna kaniner. Ibland kan det vara bra med ett forum där man kan diskutera frågor som uppkommer som nybliven kaninägare. Man hittar även annonser hos Sveriges Kaninvälfärdsförening som är har godkända omplaceringshem.