En kanin eller flera och att para sin kanin

mars 18, 2018

Hur många kaniner ska man ha? Är det ett flockdjur eller nöjer de sig med att vara ensam kanin i hushållet?

Jordbruksverket menar att man helst bör ha minst två kaniner eller i grupp för att de ska få den sociala kontakten tillgodosedd. Okastrerade könsmogna hankaniner bör dock inte bo tillsammans. En del kaninuppfödare vill inte sälja en ensam kanin.

Du kan köpa eller låta bygga en större bur med s.k tvillingfack för att få plats med fler kaniner. Men köp aldrig fler kaniner än att du har råd att erbjuda dem en bra miljö och har tid för dem.

Man kan behöva introducera två kaniner långsamt för varandra. Enklast är att du köper två syskon från början och att du kastrerar hankaninen då två kaniner nämligen kan bli otroligt många kaniner.

Många vill ha kaninungar för att det är gulligt, men det är klokt att tänka till innan. Varför vill du para kaninerna? Har du bra köpare? Vad händer om kaninungarna inte går att sälja? Tänk även över det faktum att det redan finns mängder av kaniner som inte har hem och som kanske blivit dumpade av sin tidigare ägare. Var inte vårdslös i ditt beslut utan fundera om du verkligen tillför kaninaveln något.