Första tiden hemma med kaninen

december 1, 2017

Det är en stor omställning för en kanin att flytta hem till en egen familj. Försök att motstå lusten att gosa med och bära runt på kaninen precis när den är nyanländ. Sätt den istället direkt i sin bur där det finns färskt vatten och mat.

En kanin är social och tycker om att det är folk omkring. Du kan sitta bredvid buren och prata med kaninen med lugnt tonfall. Nästa steg blir att öppna burdörren. Då rör du dig lugnt och stilla och har gärna en godbit i handen. Om du bara ger kaninen tid kommer den bli modigare och kanske till och med börja att buffa på dig med nosen. Till skillnad från vilda kaniner har inte tama kaniner lika stor flyktrespons och du kommer att lyckas.

Låt kaninen nosa på handen och du kan försiktigt röra vid kaninens huvud. Upprepa det för att vänja den och sedan provar du att lyfta upp kaninen. Du tar en hand under rumpan och den andra under bröstkorgen i ett stadigt grepp.

När kaninen blir glad över att se dig och accepterar att bli buren kan du gärna börja skapa en bättre kontakt genom att börja socialisera den. Släpp ut den på en begränsad yta tillsammans med dig, se till att det inte finns något farligt i omgivningen. Sitt stilla på golvet och var stilla. Du kan läsa en bok.

Kaniner är nyfikna djur som tycker om att utforska sin omgivning. För eller senare kommer den komma fram till dig, lukta eller nafsa lite på prov i dina kläder eller ställa sig på bakbenen och komma upp mot ditt ansikte och sätta framtassarna mot din kropp. Låt kaninen utforska men var lugn själv och försök inte att klappa den. Först när den har kommit fram flera gånger, kanske tagit godis ur din hand kan du försiktigt börja beröra den mer.