Tips

januari 26, 2018

Träna rumsrenhet

För att din kanin ska bli lycklig är det viktigt att den får röra sig i omgivningen utanför buren. Du börjar träningen genom att du har en liten begränsad yta till kaninen, antingen i rummet eller buren och med kisslådan i ett hörn. Du börjar redan i buren genom att placera lådan i det hörn som kaninen valt ut själv så den känner lukten av sitt urin. När din kanin använder lådan kan du belöna den så den förknippar den med något positivt. Korrigera aldrig kaninen när den är i lådan.

Kaniner är av naturen mycket renliga djur, och för många är det självklart att titt som tätt återvända till sin bur för att uträtta sina behov. Ju mer frihet du har möjlighet att ge din kanin desto enklare sköter den sig fläckfritt.

Värme

Kaniner trivs helst när de är i en temperatur mellan 16-21 grader. Över 24 grader kan kaninen dregla och det rinner ifrån nosen. Om luftfuktigheten är hög och det blir hela 26 grader eller ännu varmare riskerar kaninen att dö av värmeslag. Man kan köpa en termometer och lägg den synlig i kaninens närhet.

Inför heta dagar kan du förbereda en plastflaska med vatten i frysen, och lägga i buren för att ge svalka.