Vad äter kaninen och vad är farligt?

augusti 10, 2018

Vad man ger sin kanin att äta är väldigt viktigt. Kaniner har mycket känslig mage.

Kaninens kost ska vara en bas av hö. Gräshö eller hö med timotej. Upp till 90 % av kaninens föda ska bestå av det. Det är av största vikt att kaninen alltid har åtkomst till torrt hö eftersom kaniner behöver äta då och då under hela dagen.

Om den bara har tillgång till hö ibland kan den drabbas av svåra tarmproblem och en hel del andra livshotande bekymmer. Höet är även bra för tänderna. Kaninens tänder slits ned på rätt sätt.

Det bästa höet hittar du ofta hos en bonde. Deras hö är ofta mycket mer fyllt av örter och olika typer av gräs. Det är billigare och bättre kvalité än det du ofta finner i zoobutiken eller i en livsmedelsaffär.

  • Vatten

Tillgång till vatten ska kaninen alltid ha. Man kan använda en vattenflaska eller en skål.

Minst två gånger om dagen bör du byta dricksvattnet, det är särskilt viktigt för kaniner som bor ute under minusgrader. Sommartid kan du gärna byta till kallt vatten för att ge kaninen svalka. Kaninen behöver dricka ungefär 100 ml/kilo kroppsvikt.

  • Pellets

Det finns en uppsjö av olika pellets för kaniner. Vanlig kaninpellets kan vara ett bra alternativ, till skillnad från de mer exklusiva gnagarblandningarna du hittar i zoohandeln. Det är för mycket tillsatser och socker i dem vilket kaninmagen kan ha svårt att smälta. Många kaniner mår även bra på ett bra hö och vatten. Pelletsen kan se trista ut men är skonsamma mot tarmen. De har även en fördel eftersom kaninen inte väljer vad den vill äta ur en blandning. En kanin ska inte bli mätt på enbart pellets då det är viktigt att den inte slutar att äta hö. Vad man rekommenderar som lämplig mängd är 1-2 msk per kg kroppsvikt om dygnet.

  • Gröna blad från naturen

Du kommer snart att märka att kaniner älskar gröna blad. De kan bli helt till sig första gången du flyttar kaninen till en utebur där den kan beta. Rena blad och örter kan du ge mycket av, det är nyttigt och din kanin kommer att uppskatta det.

  • Kvistar

Kaniner vill gärna ha kvistar i buren och det är ofarligt för dem att äta grenar, kvistar och även löv ifrån äppelträd, päronträd, lönnträd, rönnar, vide, sälg, asp, hassel,gran, tall, krusbär och vinbär.

  • Från naturen och trädgården

De tycker också om spenat, persilja, jordgubbar, björnbär, vitkål, rovor, blomkål, klöver, broccoli, gräs, maskrosor, tistlar, groblad, kirskål, rölleka, ringblomma, torkade brännässlor, ljung… och en hel del annat. Frukt som äpplen, morötter och annat ska du bara ge i mycket liten mängd som godis. Klöver och kål är gasbildande och det ska du vara mycket försiktig med.

  • Undvik att ge detta då det är giftigt

Lupin, bergsyra, syren, belladonna, gullregn, johannesört, fettistel, bolmört, liljekonvalj fingerborgsblomma, kabbeleka, smörblomma, renfana, odört, skelört, spikklubba, spränggört, olika sippor, tussilago, ängsyra, åkerfräken, tibast, vildpersilja, sommargyllen, stånds, violer, olika törelarter, bland av rabarber, potatisblast och olika lökväxter.