Daglig omvårdnad

september 10, 2018

Hur behöver kaninen skötas?

Dagligen bör kaninen gås igenom så att den är hälsosam och inte har någon skada. En liten skada kan snabbt växa till en stor. Ögonen ska vara klara och inte rinna. Känn med mjuka händer igenom kaninen så att svullnader och så kan hittas så fort som möjligt. Känn igenom pälsen, ögon, öron och kika på klorna och tänderna. Med tanke på att klorna och tänderna växer oavbrutet behöver man kolla kontinuerligt. Ifall kaninen får alltför långa tänder kan den få problem med att tugga, och det kan få svåra följder. Det kan göra mycket ont på kaninen och man behöver uppsöka veterinär för att slipa ned dem. När du lyfter upp kaninen för att besikta den ska du naturligtvis aldrig lyfta kaninen i nacken eller i öronen vilket var mer brukligt förr i tiden.

Kaninen äter sin avföring

Det är fullt naturligt att kaninen äter sin egen avföring. Den har två sorters avföring, och det så kallade ”nattbajset” äter kaninen upp på en gång. Det är ljusare än de andra mörka små kulorna. Kaninen äter upp sin egen avföring vilket gör att de får ut många näringsämnen ur svårsmält mat. De mörka små runda kulorna är avföring som kaninen inte är i behov av längre.

Städa buren

Försök att städa rent buren varje dag. Gamla grönsaker kan mögla och om höet är fuktigt behöver det ersättas med nytt. Kaninen väljer ofta en hörna i sin bur som den kissar i där bottenmaterialet du använder tenderar att bli mycket vått och lukta ammoniak. Det finns särskilda toaletter till kaniner som är anpassade för att placera i just det hörn som kaninen väljer som sitt kisshörn. Om du använder en sådan blir det enklare att byta frekvent och din kanin blir glad för att buren hålls fräsch. En kaninbur som är våt och smutsig luktar extremt mycket och är inte trevlig för vare sig omgivningen eller kaninen själv.

Eftersom kaninen behöver fri tillgång på hö behöver du fylla på dagligen, antingen i en höhäck eller i en höboll. Om du lägger in hö löst i buren riskeras det att trampas ned och om det även kommer avföring eller kiss på det kommer inte kaninen heller äta det, vilket blir oekonomiskt i längden. Om du använder en vattenflaska till dricksvattnet över den diskas ur och du fyller på den med fräscht vatten. Ett tips är om du alltid tar för vana att fylla flaskan helt, vilket gör det enkelt för dig att se hur mycket kaninen brukar dricka dagligen. Det är ett bra mätverktyg om du inser att kaninen börjar ändra sitt drickbeteende och dricker mindre eller mer en dag, något att bli uppmärksam på.