Kanin som husdjur

oktober 1, 2018

Att ha en långörad, hoppande kompis är en dröm för många barn och ofta är det också det första husdjuret för många av dem. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att kanin näst efter hund och katt är det allra vanligaste sällskapsdjuret. Tyvärr blir de inte alltid lika bra behandlade som katter och hundar, mycket på grund av att de ofta får vistas allt för lång tid i bur. För en kanin är det naturligt att kunna hoppa omkring och den vill därför ha så mycket tid utanför buren som möjligt.

Aktivering av kaninen

Kaniner är gjorda för att vara i ständig rörelse och om de måste sitta stilla i en bur riskerar de att drabbas av sjukdomar som artros och andra ledproblem. Det räcker alltså inte med att enbart låta kaninen röra sig i sin bur utan den behöver få en större yta att röra sig på. Om den inte kan få tillgång till hela hemmets yta så kan man hägna in en del av det med till exempel kompostgaller, där kaninen kan få springa omkring fritt. För att en kanin ska kunna aktivera sig på bästa sätt bör några av deras mest grundläggande behov uppfyllas. De bör ha sällskap av minst en flockmedlem, då det inte är naturligt för dem att leva ensamma. Kaninen bör också ha möjlighet att kunna gräva och att leta efter mat så som den kan göra i naturen. Ifall det inte finns tillgång till en trädgård där den kan gräva går det att lösa genom att fylla en låda exempelvis med sand och halm där den kan få gräva omkring.

Skötsel och omvårdnad

En kanin som tas hand om på rätt sätt blir ofta gammal, mellan 10 och 13 år är inte ovanligt för en välskött kanin. Det är därför viktigt att vara medveten om att det är ett långsiktigt ansvar man tar på sig när man väljer att skaffa en kanin. Att fundera över hur ens liv kommer att se ut de närmaste tio åren är därför en bra idé innan det blir aktuellt med att ta hem en kanin. Ifall det finns planer på att flytta mycket eller ha ett jobb där man reser ofta är det antagligen ingen bra idé att ha ett husdjur överhuvudtaget. Då kan det vara bättre att få en tårta med en tårtdekoration i form av en kanin i present istället för en riktig.

Till skillnad från vad många tror så är inte kaninen en gnagare, utan hör till kategorin hardjur. De kaniner som idag är tamkaniner härstammar från spanska vildkaniner. En kanin som släpps ut i det fria klarar sig alltså inte på egen hand och det är därför strängt förbjudet att göra detta. Ifall man tycker att det känns som en alldeles för långt tid att binda upp sig i runt 10 år framöver är det istället värt att undersöka möjligheten att hand om en äldre omplaceringskanin.