Kaninens motion och aktiviteter

oktober 18, 2018

Kaninen behöver aktiveras

För att kaninen ska få stimulans är det viktigt att den blir aktiverad. En kanin som inte aktiveras tar ofta tillfället i akt att aktivera sig själv på olämpliga sätt, som att bita på hemmets inredning eller väsnas och bita på burgallret.

I de flesta djuraffärer och i näthandeln hittar du ett bra sortiment med aktiveringsleksaker. Kaninen är skapt för att vara aktiv, inte att ligga i en bur och tas fram när ägaren vill kela. Några ledsna kaniner spenderar nästan hela sitt liv inlåst i buren och har bara sina måltider att se fram emot. Det finns plastbollar för godis som kaninen får fram genom att lära sig putta på den så att godiset rinner ut.

En kanin tycker även om att klättra, att bli uppmanad till att hoppa över saker i hemmet eller få söka godis och mat på olika nivåer, både i och utanför buren.

Kaninhoppning

Det finns raser som är mer anpassade för sporten kaninhoppning. Sporten har vuxit och är mycket populär. Kaninägare i alla åldrar ställer upp med sina kaniner i tävlingar över hela Sverige. Många är anslutna till SKHRF (Sveriges Kaninhoppares Riksförbund) och det finns lokala föreningar över hela Sverige.

Klickerträning

Du kan gärna klickerträna kaninen. Då får den tänka operant och får belöning.