Kaninen, ett härligt husdjur

oktober 22, 2018

När man pratar om husdjur tänker nog de flesta i första hand på hundar och katter men det finns så otroligt många andra djur som skapar glädje men som kanske inte behöver lika mycket omsorg och tid av ägaren. Kaninen är ett sådant husdjur.

Kaniner, kaniner, kaniner

Har man ingen kunskap om kaniner tänker man kanske mest på att de skuttar omkring överallt, käkar morötter och ynglar av sig så fort man vänder ryggen till. Denna bild är på ett sätt sann men kaniner är så mycket mer än detta. De gulliga små ulltussarna kan bli mycket sällskapliga om man hanterar dem rätt redan från födseln så att de blir vana vid människor. Man får givetvis ha koll på vilka kaniner man tillåter att vara tillsammans för att inte få oönskade ungar. Innan man skaffar kanin bör man läsa på Jordbruksverket eftersom det finns en rad regler man måste känna till som kaninägare.

Regler om kaniner

De direktiv som finns för att ha kaniner som husdjur är bland annat att de helst inte ska vara ensamma. De är sociala, precis som de flesta husdjur och vill gärna ha sällskap. Ofta rekommenderar man inte att okastrerade hanar ska bo tillsammans för då kan de bli lite aggressiva men i vissa fall det kan gå bra. Annars rekommenderas honor till att bo tillsammans eller hona plus kastrerad hane. Men även honor kan bråka med varandra och därför om man ska sätta ihop två kaniner kan det vara bra att ha en extra bur redo under tillvänjningsperioden.

Kaniner behöver få gnaga och gräva eller pyssla så de behöver ha tillgång till halm, hö och kanske trädgrenar eller annat lite tåligare material som det går att gnagas på. Mycket av detta kan du hitta hos Kellfri.se som tillhandahåller produkter för djur. Både tänder och klor på kaniner växer hela livet så de måste ständigt slipas ner och det görs genom dessa aktiviteter. Klipp klorna då och då när du ser att de blir för långa och vassa. Jordbruksverket ger också instruktioner om hur stor yta kaninen bör ha att röra sig på och det är olika beroende på hur stor kaninen är.

Kaninraser

Avel av kaniner har blivit väldigt populär och nu finns det ca 50 olika kaninraser. Precis som med hundar och katter kan man ställa ut sina kaniner och då finns rasstandarder som ska följas vad gäller storlek, pälskvalitet, färg osv. Kaniner delas in i första hand efter storlek. Det finns kategorierna dvärgkanin, småkaniner, mellanstora kaniner, stora kaniner och jättekaniner. Man delar in raserna efter vikt. Den allra minsta dvärgkaninen heter hermelin och ska enligt rasstandarden inte väga över 1.3 kg. Detta kan jämföras med den allra största kaninrasen som är belgisk jätte. Den ska väga över 7.1 kilo som ideal på utställning men det finns exemplar som väger uppemot 10 kilo. Sedan är bland annat färger, pälskvalitet, temperament också en del av det som bedöms på en utställning.