Föreningar och utställning

november 17, 2018

Man kan även ställa ut sin kanin. Genom Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund som arrangerar kaninutställningar kan du tävla mot andra kaniner i samma klass.

Inför utställningen

Man gör bäst i att förbereda sin kanin redan när man anmäler den till utställning. Domaren kommer noga att se över kaninens päls, vikt, allmänna kondition och kropp. Det är bra om man ser till att kaninens vikt är optimal utifrån rasstandardens direktiv. Man bör se till att kaninens klor är välklippta, att den är ren och har fina tassar och att den är trimmad om det är en pälsras.

Bedömningen

Kaninen sitter i ett utställningsfack hela dagen och det finns funktionärer som är utsedda för att bära kaninen och väga den och slutligen föra den till domaren som gör sin bedömning innan kaninens bärs tillbaka till utställningsfacket. Man utgår ifrån en rasstandard som kallas ”Nordisk kaninstandard”.

Keldjursbedömning

Här är alla kaniner välkomna över 4 månaders ålder. Det medför att även om kaninen är utan stamtavla kan den delta och den kan även vara blandraskanin eller en färg som inte är godkänd i rasstandarden. Här krävs inte utställningsfack utan kaninen förvaras i sin transportlåda och ägaren bär fram kaninen till domaren själv. Domaren bedömer temperamentet, konditionen och renligheten innan man får sätta in den i transportlådan i väntan på utlåtandet.