Kaninens krav på bostad inomhus och ute

december 28, 2018

Buren är den plats där din kanin kommer att spendera större delen av sitt liv. Därför är det av yttersta vikt att buren är stor och rymlig. En kanin vill ha en luftig stor och rymlig bur, och den får absolut inte stå i drag, något som en kanin är känslig för.

Buren bör också stå stadigt eller på marknivå. Om din kanin tränas till att bli rumsren kan luckan till buren stå öppen så småningom så att kaninen själv väljer när den vill gå till buren för att äta, dricka eller gå på toaletten.

Sommartid är det många kaniner som tycker om att få vara ute. Det finns utomhusburar att köpa, både oisolerade och välisolerade och det finns även ritningar för den som bygger själv. Man kan göra en enkel hage tillverkad av kompostgaller när man har kaninen under uppsikt. Man bör tänka på att kaninen inte får tillgång till att äta obegränsat med gräs i hagen ifall den inte är van vid det sedan innan.

Om man inte har kaninen under uppsikt behöver man även sätta tak på hagen eftersom en rovfågel kan flyga ned och lyfta upp en kanin om man har otur. Det finns också mycket man kan göra för att inreda både inomhusburar och utomhushagar.