Berikning och födosök

februari 10, 2019

Kaninens naturliga beteende

Kaniner tycker om att gräva, gnaga, krafsa och gå på födosök. Kaniner leker inte riktigt på samma sätt som våra större husdjur utan då de i vilt tillstånd är potentiella bytesdjur går mycket av deras lekar ut på att komma undan eller att gömma sig.

Miljöberikning

För alla djurslag är det viktigt med miljöberikning. Det menas att man försöker skapa en så meningsfull miljö som det går för att det ska likna kaninens naturliga miljö. På så sätt ger vi den möjlighet att ge uttryck för de beteenden som är karaktäristiska för arten.

Promenader i naturen

Ta med din kanin ut i skog och mark! Så länge det inte är en för

markant temperaturskillnad mellan kaninens boende och utetemperaturen, kan du låta kaninen vare ute väldigt mycket. Vintertid kan du låt den komma ut bara korta stunder, medan kaniner med vinterpäls som bor ute året om är mer härdade. Du kan vänja kaninen med sele och koppel från det att den är liten, men var vaksam på lösa hundar eller katter.

Miljöberika utehagen

De kaniner som har tillgång till en inhägnad utomhusbur tycker om att skutta och springa i den. Men det kan bli tråkigt i längden att bara springa på samma plats. Det du kan göra är att miljöberika hagen;

  • Ta med dig kvistar, grenar, kottar, löv ifrån skogen och gör en egen liten skog inne i hagen. Då är det mycket för kaninen att utforska. Tänk på Allemansrätten dock.
  • Genom en grop i gräsmatten kan du fylla den med mjuk jord eller använda trästammar och gör en egen sandlåda. Kaninen kommer gräva och det är dess naturliga beteende.
  • Häng ett rep eller flera ifrån den ena sidan av hagen fäst i den andra. På repet kan du fästa olika godbitar som kaninen får stå på bakbenen för att fånga.
  • Lägg plankor utan spikar, krukor, gamla möbler eller rör eller tunnlar som inredning i hagen som kaninen kan krypa i.

Använd kullar och terrängen för att skapa naturliga gömställen och vrår.